Voordelen van applicatievirtualisatie

Discussie –

0

Discussie –

0

Er zijn momenteel veel lagen van virtualisatie aan het werk, en een daarvan is applicatievirtualisatie.

Applicatievirtualisatie is softwaretechnologie die de inkapseling van een applicatie implementeert zodat deze geïsoleerd kan worden van het host-besturingssysteem. De resulterende isolatie geeft aanleiding tot onafhankelijkheid van het besturingssysteem, het eerste voordeel dat kan worden genoemd voor applicatievirtualisatie.

Inkapseling is de basisfactor die een applicatie in staat stelt om in een kunstmatige, of “virtuale”, omgeving te draaien.

Er zijn verschillende manieren om een gevirtualiseerde applicatie te implementeren, en eentje die 100% gevirtualiseerd is, wordt niet geïnstalleerd zoals gebruikers van Windows, Linux en Mac applicaties dat kennen; de aanpak is volledig anders, maar de uitvoering lijkt aan de oppervlakte hetzelfde. Voor het ongetrainde oog lijkt het runtime-gedrag van een gevirtualiseerde applicatie vergelijkbaar met dat van een traditionele – direct communicerend met het basis-besturingssysteem – maar in werkelijkheid is dat niet zo, omdat de applicatie in verschillende mate kan worden losgekoppeld van het besturingssysteem.

Er bestaan twee soorten applicatievirtualisatie: client-side applicatievirtualisatie en server-side applicatievirtualisatie.

Client-side applicatievirtualisatie isoleert een applicatie van andere applicaties en van het besturingssysteem. Wanneer het basis-besturingssysteem wordt geüpdatet, stelt applicatievirtualisatie een applicatie die op de oude versie was ontwikkeld in staat om op de nieuwe te blijven werken. In een Windows-omgeving zou deze situatie een fout veroorzaken door een mismatch van softwarebibliotheekversies, maar niet in een virtuele omgeving. Applicatie-isolatie is het tweede voordeel van applicatievirtualisatie.

Server-side applicatievirtualisatie biedt vergelijkbare voordelen als die van client-side virtualisatie, maar er zijn er meer. De eerste maakt het mogelijk dat meerdere instanties van een applicatie automatisch worden uitgevoerd op andere machines wanneer niet meer aan de service-level benchmarks kan worden voldaan door de huidige workload – een actie die zich vertaalt in een boost van de prestatiesnelheid. Server-side virtualisatie maakt het ook mogelijk om applicaties opnieuw op te starten op een andere server wanneer er een fout optreedt in één server; het resultaat is verbeterde beschikbaarheid, het derde voordeel dat kan worden genoemd voor applicatievirtualisatie.

Applicatievirtualisatie biedt nog twee voordelen naast de reeds genoemde, en deze zijn: betere prestatieschaalbaarheid en kostenreductie.

De sleutel tot prestatieverbetering in server-gebaseerde applicatievirtualisatie is de aanwezigheid van een werkbelastingbeheerfunctie, die het mogelijk maakt dat één applicatie automatisch op meerdere systemen start wanneer dat nodig is. Ingebouwd werkbelastingbeheer maakt het ook mogelijk dat meer mensen tegelijkertijd toegang hebben tot een enkele applicatie.

Kostenreductie wordt bereikt door efficiënter kopiëren of streamen van ingekapselde applicaties naar externe systemen. Met applicatievirtualisatie kan men extra kosten voor provisioning, installatie, updaten en beheer van applicaties vermijden, die in niet-gevirtualiseerde omgevingen zouden worden gemaakt elke keer dat meer gebruikers ondersteund moeten worden om de applicatie gelijktijdig te gebruiken.

Applicatievirtualisatie heeft ook zijn nadelen. Hier zijn drie voorbeelden. Ten eerste bestaat de mogelijkheid dat de applicatieleverancier ondersteuning kan weigeren wanneer hem wordt verteld dat hun product in een virtuele omgeving draait. Ten tweede kunnen er onvoorziene problemen optreden, vooral met Windows-applicaties die niet ontworpen zijn om in een virtuele omgeving te draaien. Ten derde kunnen applicaties die hun eigen systeemstuurprogramma’s installeren, ervoor zorgen dat de virtuele omgeving onverwachte resultaten produceert.

Het afwegen van de voordelen en nadelen van applicatievirtualisatie met de hulp van IT-experts kan helpen om tot een goed besluit te komen om de technologie in je bedrijf te gebruiken.

Marco Tiggelaar

– Founder of ICT Shift & FuseCP.
– More then 20 years of experience with Windows high availability and Microsoft Exchange.
– More then 20 years of experience with Linux and Unix.
– Open source enthusiast and a large contributor for multiple large Open Source projects.

My current main focus of attention is Geo-Clustering and BGP Routing.

0 reacties

Misschien vind je dit ook leuk