Lichte en donkere kanten van BYOC

Discussie –

0

Discussie –

0

Het is altijd raak. Bij elke vooruitgang in technologie is er altijd een bijpassend spookbeeld van verlies in de buurt. Voor elke mogelijkheid, een belemmering. Voor elk moment van vreugde, een reden tot spijt.

Er zijn momenteel spectaculaire vooruitgangen in IT dankzij technologieën als virtualisatie en cloud computing. Maar daarmee komt ook het potentieel, zo niet de realiteit, van grote veiligheidsrisico’s. Neem bijvoorbeeld de cloud en de toegankelijkheid ervan voor alomtegenwoordige mobiele apparaten zoals tablets en smartphones.

De moderne generatie werknemers vindt het geweldig om hun mobieltjes overal mee naartoe te nemen en ze op het werk te gebruiken. Omdat deze apparaten zijn ontworpen om makkelijk met de cloud te communiceren, ontstaat er een modern fenomeen: bring your own cloud (BYOC). BYOC is blijkbaar een soort uitgebreide versie van een eerder probleem, bring your own device (BYOD). De zorgen over BYOD draaiden om het meenemen van laptops en USB-sticks naar het werk, het opslaan van bedrijfsgegevens daarop en het weer mee naar huis nemen van die opgeslagen data. De zorgen bij BYOC richten zich op de mogelijkheid van mobiele apparaten om op afstand bedrijfsgegevens op allerlei manieren te benaderen en op te slaan met behulp van cloudtechnologie.

Helaas heeft BYOC geleid tot polarisatie tussen aanhangers van werknemersproductiviteit en verschillende eigenaren van mobiele apparaten in het ene “kamp”, en bedrijven en IT-beveiligingsexperts in het andere. De eersten steunen BYOC omdat ze de voordelen voor het personeel zien, terwijl de laatsten het afwijzen vanwege de ernstige veiligheidsimplicaties voor bedrijf en personeel.

Voor de voorstanders van BYOC zien ze deze lichtpuntjes: snellere en gemakkelijkere manier om zaken te doen, kostenvermindering, toename van werknemersproductiviteit, stimulering van onafhankelijk denken/innovatie door het aanwakkeren van codering en ontwerp, vermijden van tijdverspilling en uitputting door het moeten gebruiken van dubbele tracking- en ontwikkelingstools bij pre-BYOC-praktijken, en de mogelijkheid voor personeel om tools te gebruiken die innovatie ondersteunen, wat persoonlijke voldoening geeft.

Voor tegenstanders van BYOC zijn er donkere kanten. BYOC vormt volgens hen een bedreiging voor de systeemstabiliteit; het vervaagt ook de grens tussen persoonlijk en zakelijk computergebruik, waardoor er complicaties ontstaan voor bedrijfsbestuur, risicobeheer en naleving van voorschriften van overheid en industrie. Beveiligingsteams hebben het moeilijk om een balans te vinden tussen het faciliteren van eindgebruikers en het handhaven van compliance en beste beveiligingspraktijken.

Elk van de tegenovergestelde kampen in de BYOC-confrontatie heeft een goede reden om een bepaald standpunt in te nemen. Het debat kan eindeloos doorgaan, maar ondertussen is de cloud er, klaar om gebruikt te worden via mobiele apparaten. Net als de wolk van Moeder Natuur kan de IT-cloud helder of onheilspellend zijn, afhankelijk van de omringende sfeer. Het is aan de tegenpartijen om samen te komen en manieren te bedenken om maximaal van de voordelen van de cloud te profiteren zonder in situaties van spijt terecht te komen.

Marco Tiggelaar

– Founder of ICT Shift & FuseCP.
– More then 20 years of experience with Windows high availability and Microsoft Exchange.
– More then 20 years of experience with Linux and Unix.
– Open source enthusiast and a large contributor for multiple large Open Source projects.

My current main focus of attention is Geo-Clustering and BGP Routing.

0 reacties

Misschien vind je dit ook leuk